A szó szoros értelmében. Alternatív gyógymódnak pedig megteszi ez a blog is, illetve az itt közzé tett receptek, ajánlások. Szóval ilyesmire számíthatsz, remélem élvezni fogod.

In medias res bele is csapunk a lecsóba! És ha már lecsó...
Neeem, aggodalomra semmi ok. Nem untatlak a lecsóval. Még... :)

Viszont! Holnap startol a 9. Street Food Show az Andrássy úton. Itt aztán lesz minden, amitől a gyomornedvek megindulnak: pasta, steamboo, sajtok, hotdog, chips, hamburger, sorolhatnám, de inkább nézd meg itt. Szóval csupa "gyorskaja", minőségi alapanyagokból, eszméletlen ízekkel.

Ilyen a mai recept is: mézes-mustáros pulykacsíkok házi bagelben.
 


Bagel:
- 0,5 kg teljes kiörlésű búzaliszt
- 4 púpozott mokkáskanál barna cukor
- 2 mokkáskanál só
- 3 mokkáskanál olivaolaj
- 10 g vaj
- 1/2 élesztő
- 1 tojás
- 2,5 dl (1 bögre) víz
- szezámmag a tetejére (lehet mák is pl)

A meleg vízben oldd fel a cukrot, majd futtasd fel benne az élesztőt. Egyszerűen mindent bele a tálba és mehet a gyúrás. Kb fél órát pihentesd. (Addig elkészítheted a husit.) Amikor letelt a tészta pihenője, gyúrd át újra és szedd 10 (8 ha nagyobbakat szeretnél) nagyjából egyforma gombócra. Először hengerré, majd karikává formázva őket mehetnek a forrásban lévő vízbe. 15-15 másodperc kell mindkét oldalnak. Ha egyszerre kettőt hajítasz a vízbe a helyzet még simán kezelhető lesz. ;) Aztán szezámszórás után gyerünk a 220 fokos sütőbe 15 percre és kész is.

Mézes-mustáros pulyka
- 3-4 evőkanál olaj
- 0,5 kg pulykamell
- só, darált színes bors
- 3 evőkanál méz
- 3 evőkanál magos + 1 dijoni mustár
- metélőhagyma, petrezselyem

A felhevített olajra rádobod a husit, só, bors ízlés szerint. Miután kifehéredett, mehet rá a mustár és a méz, plusz dobd rá a fedőt, hagyd közepes lángon. Mire a hús tökéletesen megpuhul, a szósz is elkezd karamellizálódni, az utolsó előtti pillanatban már csak a felaprított zöldfűszerek kellenek. Azokat is hozzáadva még kb 1 perc és összerakhatjuk az ebédet/vacsit.

Vágd ketté a bagelt, az alját kend meg dijonival, jöhet rá a (nálam madársaláta) zöld, a paradicsom, a hús (sok szósszal!) és a tető. Akárhogy nézem, 1 óra max és megvagy. Jó étvágyat!

 

Ha megcsináltad és megetted, de még mindig vágysz valamire, vagy egyszerűen lusta vagy elkészíteni, irány az Andrássy (szombaton 10-24 óra, illetve vasárnap 10-22 óra között)!