A Bölcsőben ettem ilyet, szerelem első harapásra. Most az Oktoberfest kapcsán eszembe jutott, gondoltam kipróbálom magam ebben is. Így hát megszületett a saját verzió. Ezzel sem kerülök be a fitness vagy a vegán szakácskönyvekbe...

Buci

-400 g (szokásosan teljes kiörlésű) liszt
-1,5 dl víz+tej (fele-fele)
-20 g cukor
-1 teáskanál só
-1 csomag szárított élesztő
-50 g olvasztott vaj
-1+1 tojás
-szezámmag



Futtasd fel az élesztőt a langyos folyadék+cukor elegyében, boríts egybe mindent. Szépen dolgozd össze , majd hagyd a tésztát legalább 1 órán át pihenni, lehetőleg meleg helyen.
Ezután 8-10 (kisebbet vagy nagyobbat szeretnél?) egyenlő darabra vágd, melyekből zsemléket formázol. Megint 1 óra pihi, aztán a +1 tojás fehérjével kend meg a tetejüket, szórd rájuk a szezámmagot és told be szépen a sütőbe. 200 fok, tűpróba, de a színén is látni fogod, ha alakul.
Mikor kész lett (és már csak össze kellett rakni a hambit), ketté vágtam és vajon lepirítottam mindkét felét. Így még tutibb. ;)

A lényeg: Pulled pork

-kb 0,5 kg sertés lapocka
-BBQ pác
-1 fej vöröshagyma
-3-4 gerezd fokhagyma
-2-3 evőkanál ketchup
-1-2 evőkanál mustár
-0,5 l barna sör
-1-2 evőkanál barna cukor
-kb 2 evőkanál zsír



Őszinte leszek: nem vittem túlzásba, leegyszerűsítettem. És a saját ízlésemnek megfelelően alakítottam, mert pl a BBQ fűszer vagy a ketchup/mustár nem tartozék, de nekem tetszett. Meg másoknak is szerencsére. :D És eredetileg a mennyiség sem ilyen pici, de be kell látnod, te sem akarod egy hétig ezt enni. (Akármennyire isteni...)
Szóval: amit kell, összevágod (értsd: a hagymát és fokhagymát, a húst szigorúan egyben kell hagynod!), a lapockára halmozod. A sört egyszerre vagy több részletben is rálocsolhatod. Ha mindent összeöntünk az elején és betoljuk letakarva a sütőbe (180 fok), alig lesz dolgunk vele. Néha megfordítottam, amikor pedig annyira puha volt, szálakra szedtem két villával. De utána is hagytam még a sütőben, csak a fóliát szedtem le. Kb 3 órát szaunázott, de nem hinném, hogy el lehet rontani több vagy kevesebb sütéssel. Szaftos, omlós, eszméletlen a végeredmény.

Egyéb, ami a hamburgerbe került:
-Vörös cheddar
-Újhagyma
-Paradicsom karikák
-Saláta
-Ketchup/mustár

A képek pedig magukért beszélnek, próbáld ki! ;)

Ja, és egy kis reklám... Nekem mindig probléma, hogy a sütőpapírt ne felejtsem el, párszor már megszívtam. Szerencsémre felfedeztem ezt az Ikeában, olcsó is, jó is. És tartós.

Mai mottó: Sohatöbbésütőpapírhiányésleégettsütik! :D